TopTest

Den detaljerede forklaring.

Target BF % - Mål for fedtprocent
Før målingen er der også mulighed for at indsætte et mål (Goal) for hvilken fedtprocent du vil tilstræbe. Dette kan være vanskeligt at sætte før man har lidt erfaring, så man kan undlade at taste det, eller benytte skemaet under Fedtprocent for at finde det niveau man selv mener at ligge på. Analysen viser på strimlen de samme tal som ønskeligt niveau (desirable range), idet tallet defineres ud fra køn, alder og vægt.

BMI-tal
Body Mass Index kendes af mange, og er en matematisk formel man selv kan udregne, når man kender sin vægt og højde. Som normalperson (dvs. ikke bodybuilder , atlet eller lignende), kan man fra denne tabel så fastslå om man er under-/ eller overvægtig.

BMI < 18.5:  Undervægt
BMI = 18.5 - 25: Normal vægt
BMI = 25-30:  Overvægt
BMI = 30-35:  Fedme klasse I
BMI = 35-40:  Fedme klasse II
BMI > 40:   Fedme klasse III

BMR
Basal Metabolic Rate (Basalstofskifte) udtrykker den samlede mængde energi som kroppen bruger på at opretholde normale funktioner som f.eks. åndedræt og cirkulation i hvile (hvileforbrændingen). Resultatet angives i kJ og kcal, og er et estimat for hvor mange kalorier du forbrænder i løbet af 24 timer uden at røre dig, hvilket betyder at DCI (Daily Calorie Intake) skal ligge over dette niveau, - afhængigt af aktivitetsniveauet. Hvis du ligger under, reagerer kroppen med vægttab.

FAT% - Fedtprocent
Angiver den procentvise del af kropsvægten som er fedt. Det er klinisk bevist, at man ved at reducere sit overskydende fedt mindsker risikoen for at få mange af de store livsstil sygdomme som forhøjet blodtryk, diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse kræft former. I ”Desirable range” – ønskeligt område, kan man på målingen se, om man ligger indenfor det anbefale leje. Med alderen mister kroppen muskelmasse, og derved øges fedtprocenten.

Denne tabel viser internationalt anerkendte normer (NIH / WHO’s  BMI anbefaling ) som vejledning:

FAT MASS - Fedtvævsmasse
Viser i kg den totale vægt af kroppens fedtvæv. Også her angives det ønskelige område. (Fedtvævsmassen og den fedtfrie masse = samlet vægt)

FFM - Fedtfri kropsmasse
FAT FREE MASS – dvs. den samlede vægt af muskler, knogler, væv, organer, vand og andet, der ikke er fedtvæv i kroppen. Vand alene udgør 73 %. Forskning har vist, at motion og udvikling af muskelvæv er medvirkende til stærkere og sundere knogler, og selvom knoglestrukturen højst sandsynligt ikke vil forandre sig på kort sigt, er det vigtigt at udvikle og vedligeholde sunde knogler, ved at holde en sund diæt og motionere regelmæssigt.

Tabellen viser den estimerede knoglemasse for personer mellem 20 og 40 år. Dette tal er relativt konstant, men giver ikke nogen indikation om knoglernes hårdhed eller styrke, og dermed risikoen for eventuelt benbrud.  Sådanne forhold skal vurderes af din læge.

Kvinder      under 50 kg 1,95 kg       Mænd     under 65 kg 2,65 kg
                       50-75 kg 2,40 kg                          65-95 kg 3,30 kg
                     over 75 kg 2,95 kg                       over 95 kg 3,70 kg

TBW - Total vandmængde i kroppen
Total Body Water angiver den totale andel af kroppens vægt, som er væske. (På strimlen angives tallet i kilo, men da man oftere taler om tallet i % af kroppens vægt, har vi selv indføjet den beregning, og opgiver derfor også tallet for TBW % på skærmen). Vand er yderst vigtig for kroppens funktioner og findes i alle celler, væv og organer. Ved at holde en god kropsvæskeprocent sikres at kroppens funktioner arbejder effektivt, og man bør derfor altid indtage rigelige mængder af vand.
Det er individuelt hvilken kropsvæskeprocent der er normal, men som vejledning kan nævnes, at ældre mennesker har en lavere andel af vand end unge, og at den for kvinder bør ligge på 45 – 60% og for mænd på 50 – 65% af kroppens vægt. Forskellen skyldes både kvindernes større kropsfedtmasse og mændenes større muskelmasse.

Forholdet mellem TBW og den samlede muskelmasse er konstant, og derfor vil der være forskel i muskelmassen over dagen, idet kropsvæsken er lavere om morgenen. 77 % af muskelmassen er nemlig vand, og flere muskler betyder derfor også højere kropsvæskeprocent.

Bemærk at kropsvæskeprocenten har en tendens til at falde når fedtprocenten stiger, men vil som regel stige igen, når man taber det overskydende fedt. Man er således ikke nødvendigvis dehydreret, hvis kropsfedtprocenten er høj (over 40) og målingen viser en lav kropsvæskeprocent.

Visceral Fat Rating – Fedt omkring indre organer
Denne måling giver en indikation af mængden af fedt i maveregionen (trunk), og dermed omkring de indre organer. Denne type fedt er den ”farlige” fedt, modsat fedt fordelt på hofter og lår. Det er bevist, at en øget mængde fedt i dette område giver en øget risiko for diabetes 2, forhøjet blodtryk, samt hjerte-kar-sygdomme. Desuden påvirker for meget fedt omkring maveregionen hormonbalancen og giver øget frigivelse af stresshormoner. Forskning viser desuden, at selv når din vægt og kropsfedtprocent er konstant, vil fedtet med alderen ofte omarrangere sig til, at lægge sig omkring de indre organer, især efter menopause (overgangsalderen).
Tal mellem 1 og 12 indikerer en sund mængde fedt omkring maveregionen, medens tal mellem 13 og 59 indikerer at mængden af fedt er for stor. Forsøg at ændre dine vaner og/eller forøg aktivitetsniveauet.

Bemærk, at man godt kan have en relativ høj mængde fedt omkring de indre organer, selvom man har en lav fedtprocent, samt at data for denne beregning er baseret på at kvinder er ”pæreformet” og mænd er ”æbleformede”. Målingen kan derfor kun bruges vejledende, - især hvis man er en ”æbleformet” kvinde eller en ”pæreformet” mand.

Predicted Muscle Mass  -  Beregnet muskel masse
Disse tal indikerer vægten af muskelmasse i kroppen, dvs. både skeletmusklerne og de glatte muskler (så som hjerte og fordøjelsesmuskler), samt vægten af væske i musklerne.

Musklerne spiller en vigtig rolle i dagligdagen, hvor de arbejder når vi bevæger os, men også i forbindelse med DCI (dagligt kalorie indtag). Musklerne forbruger meget energi – selv i hvilestilling, og en øget muskelmasse medfører derfor større forbrænding, som sammen med en sund diæt hjælper med at reducere forøgelsen af kropsfedt. Hermed opnås et sund vægttab.

Her ligger den væsentligste grund til TopMotions succes. Din træning giver både forøget muskelmasse, der reducerer kropsfedt og styrker knoglestrukturen, der forbedrer din motorik og øger dit velvære.

    Tilbage

Til Hurtig forklaring

 

 

 

Copyright © 2022 - TopMotion